top of page

International Truck of the Year 2024: VOLVO FH Electric

Boncsér Sándor

2 min read

Feb 12

27

0

Lyon, 2023. november 22.


A Volvo Trucks FH Electric sorozatát ítéltük a legjobbnak a 24 európai országot képviselő zsűriben megtartott szavazás alapján.

Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke vette át a rangos elismerést jelentő trófeát a Solutrans 2023 szakkiállítás sajtónapján Lyonban.A svéd teherautó gyártó elektromos nehéz teherautója 84 szavazattal nyerte el a díjat, sikerrel vívta meg a párbajt a Mercedes-Benz eActros 300/400, valamint a Scania 45S akkumulátoros járműveivel.

A zsűri (IToY) szabályzata szerint a díj minden évben azoknak a teherautóknak jár, amelyek az elmúlt 12 hónapban kerültek piacra, és a legnagyobb mértékben járultak hozzá a közúti szállítás hatékonyság növeléséhez. Az értékelés számos kritikus szemponton alapul, ideértve a technológiai innovációt, a kényelmet, a biztonságot, a vezethetőséget, az energiahatékonyságot, a környezeti lábnyomot és a teljes tulajdonlási költség (TCO) elemzését.

Az Év Teherautója választás történetében először - melynek gyökerei 1977-ig nyúlnak vissza - egy sorozatgyártású elektromos teherautó nyerte el a díjat. Ráadásul az idei IToY díj rövidlistáján szereplő öt járműből négy tisztán elektromos hajtásláncú modell volt. Ez azt mutatja, hogy az elektromos átmenet új lendületet vesz az áruszállítási szektorban is, még ha az EU-ban egyelőre nem is áll rendelkezésre megfelelő infrastruktúra, töltőhálózat az ilyen típusú elektromos járművekhez.


A zsűri újságírói elismerték az FH Electric magas hatékonyságú elektromos hajtásláncának – két vagy három motorral elérhető 330 vagy 490 kW -teljesítményét, a pazar gyorsulást, a csendes működést és a rezgésmentes viselkedést. Az I-Shift régóta mérce a szegmens automata váltói között. A FH Electric a tengelykonfigurációk széles választékát kínálja, a négy vezetőfülke verzió elérhetősége, valamint az akkumulátorcsomagok moduláris portfóliója - kettőtől hatig - s szállítási igények széles körű kiszolgálását teszi lehetővé.

Az ITOY olasz elnöke, Gianenrico Griffini, összegzésként kijelentette: "Az FH Electric bemutatásával a Volvo Trucks csúcstechnikás modellek széles körű szállítási műveletekhez alkalmasak. Ez bizonyíték arra, hogy az elektromos átállás menetrend szerint halad, még a mai kihívásokkal teli üzleti környezetben is".Az International Truck of the Year szervezetről: Az ITOY díjat eredetileg 1977-ben a brit újságíró, a TRUCK magazin legendás szerkesztője, Pat Kennett indította el. Ma a 24 zsűritag az adott ország vezető haszongépjármű magazinjait, online platformjait képviseli Európa szerte. Ráadásul az elmúlt években az IToY Csoport növelte befolyását azáltal, hogy „társtagokat” nevezett ki a Kínai Népköztársaság, India, Dél-Afrika, Ausztrália, Brazília, Japán, Irán, Új-Zéland, Izrael és Malajzia növekvő teherautópiacain. A 24 IToY zsűritag által képviselt szakmédia és a tíz társtagjának összesített olvasóközönsége meghaladja az 1 100 000-et.


Az IToY csoport köszönetét fejezi ki a Dekrának, amiért mint független vállalkozás összegyűjtötte az összes IToY zsűritag szavazatát és tanúsította a végeredményt. A Dekra története az autóval kezdődik. 1925-ben Berlinben alapították a Deutsche Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein e.V-t, hogy biztosítsák a gyorsan fejlődő mobilitás útjain a biztonságot. Ma a Dekra számos szolgáltatási területen tevékenykedik – Jármű vizsgálat, járműkár felmérés és szakvélemények, terméktesztelés, ipari vizsgálatok, tanácsadás, könyvvizsgálói átvilágítás. 60 országban 44 ezer alkalmazott dolgozik a biztonságosabb közúti közlekedésért, a munkavédelemért, az otthonok megbízható működéséért.


Boncsér Sándor

2 min read

Feb 12

27

0

bottom of page